Cloud-omzet SAP groeit met 34 procent in eerste kwartaal 2018

Bedrijfssoftwareleverancier SAP heeft ook in het eerste kwartaal van 2017 het momentum in de verkoop van cloudsoftware weten vast te houden. Het bedrijf zag de cloud bookings met 49 procent toenemen, waardoor de omzet met 34 procent omhoog schoot.

SAP rapporteerde een totaalomzet van 5,29 miljard euro, 12 procent meer dan de 4,73 miljard in Q1/2016. Ondanks de groeiende omzet daalde de operationele winst met 17 procent en kwam uit op 673 miljoen euro. De winst na belasting bedroeg 530 miljoen euro, 7 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst per aandeel zakte met 5 eurocent en kwam uit op 43 eurocent.

De omzet uit cloudsoftware en support was 905 miljoen euro, zoals gezegd een plus van 34 procent. Software licenties en support stegen met 8 procent om uit te komen op 3,42 miljard euro. Cloud en software omzet samen leverde 4,33 miljard euro op, een plus van 12 procent. SAP was ook positief over de ontwikkeling van de verkoop van SAP S/4HANA, het vlaggenschip van het bedrijf. Er kwamen in het eerste kwartaal 400 nieuwe klanten voor de software suite bij, waarmee de klantenbase voor S/4HANA steeg tot een totaal van 5.800.

“Uit de cijfers blijkt dat we erin slagen om onze strategie goed in de praktijk te brengen,” aldus CEO Bill McDermott in een conference call met financieel analisten. “Onze klanten waarderen de unieke breedte en diepte van SAP’s portfolio en omarmen in toenemende mate onze innovaties op wereldwijde schaal. We zijn één van de weinige spelers in de business software industrie die tegelijkertijd zowel steile groei in de cloud als een double-digit groei in licenties weet te realiseren.”

Meer informatie: www.sap.com