Server joint-venture HPE-Foxconn ontbonden

Het joint-venture bedrijf voor servers dat drie jaar geleden werd opgericht door Hewlett Packard Enterprise (HPE) en de Foxconn Group is onlangs in stilte ontbonden omdat deze niet de verwachte synergy heeft gebracht. Of de beëindiging van de joint-venture Foxconn nu richting de markt voor white-box servers drijft – met alle gevolgen van dien – moet worden afgewacht, zo melden bronnen uit de industrie aan de Taiwanese techsite DigiTimes.

In 2014 startte HPE, een van de marktleiders in de serverindustrie, een samenwerking met Foxconn, ‘s werelds grootste producent van moederborden en andere high-tech elektronica, in de vorm van een joint-venture voor de productie van cloud servers, en dat was initieel een behoorlijke schok voor de sector. Destijds zei Foxconn ceo Terry Guo dat een nieuwe generatie servers voor cloud computing de wereldwijde server markt op zijn kop zou zetten en het ecosysteem fundamenteel zou veranderen.

HPE verwachtte aanvankelijk een deel van de cloudservermarkt te kunnen pakken en voordeel te trekken van de enorme productiecapaciteit van Foxconn om daarmee het dalende marktaandeel in de zakelijke servermarkt te compenseren. Maar die verwachtingen kwamen niet uit omdat er geen sprake was van automatische synergie en beide partners onvoldoende resources ter beschikking van de joint-venture stelden, aldus de bronnen. Daar kwam bij dat de hoge marketing- en logistieke kosten de afbreuk deden aan de concurrentiekracht van de joint-venture in de cloud server markt waarin klanten de prijs belangrijker vinden dan het merk.

Volgens de bronnen zal de opheffing van de joint-venture maar beperkte impact hebben op de cijfers van, omdat die slechts marginaal bijdroeg aan de inkomsten. De impact op Foxconn is verwaarloosbaar omdat deze producent ook andere merkfabrikanten als klant heeft.

Naar verwachting gaat Foxconn op zoek naar andere kansen in de cloud server markt en vormt daarmee een serieuze bedreiging voor andere white-box server leveranciers: de grootschalige productiecapaciteit en nauwe banden met cloudservices bedrijven maken van Foxconn een geduchte concurrent.

Bron: The Register