Onderzoek Paessler: MKB wil overstappen naar de cloud

Middelgrote en kleinere bedrijven wereldwijd zijn uiterst positief over het overbrengen van hun IT-infrastructuur naar de cloud. Dit blijkt uit recent onderzoek van de specialist in netwerkbewaking Paessler AG.

Uit het onderzoek blijkt dat een overweldigende meerderheid van de 2.000 ondervraagde ICT-beslissers, 80 procent, positief gestemd is over  het inzetten van cloudomgevingen voor hun bedrijfsvoering. Vooral het gebruik van de cloud voor webhosting, blog- en contentbeheer, 39,2 procent, bestandsuitwisseling, eveneens 32,2 procent, en e-mail, 32 procent, is favoriet.

Overbrengen complexere applicaties

Hoewel een meerderheid van de respondenten uit de onderzochte MKB-bedrijven de cloud als positief ziet en ervaart, duurt het wel nog even voordat zij echte complexe onderdelen van hun IT-infrastructuur in de cloud gaan onderbrengen. Pas vanaf volgend jaar, 2018, zijn zij van plan deze toepassingen naar een cloudomgeving over te zetten. Het gaat hierbij om voor applicaties voor netwerkbeheer, 34,6 procent, back-upoplossingen, 33,9 procent, en verkoop-, CRM- en ticketingsystemen, 35,4 procent. “In het MKB is sprake van een overstap naar de cloud. Het gebruik van de cloud en BYOD verandert de manier waarop bedrijven met ICT omgaan ingrijpend”, zegt oprichter en CEO Dirk Paessler van de netwerkspecialist. “Hoewel de cloud een belangrijke rol speelt bij de ICT-ervaring van werknemers, zullen systeembeheerders nog altijd local area networks, switches en datarooms blijven beheren. Welkom in de hybride toekomst.”

Punten van zorg

Ondanks de hoge mate van goedkeuring voor de cloud, tonen veel ICT-beslissers uit het MKB zich nog altijd sceptisch over bepaalde aspecten van deze technologie. De informatiebeveiliging vormt hierbij het belangrijkste punt van zorg. Van de respondenten geeft 44,7 procent aan dat dit een groot struikelblok is. Nog eens 41,3% noemt dit een ‘enigszins zorgwekkend’ aspect. Verder was er sprake van belangrijke verschillen tussen landen wat betreft de houding ten opzichte van de cloud. Amerikaanse ICT-beslissers zijn het meest optimistisch over de cloud 87,6 procent. In het Verenigd Koninkrijk waren de respondenten iets minder positief, 78,2 procent. Duitse respondenten toonden zich iets gereserveerder, 58,3 procent.

Meer informatie: Paessler