Ingram Micro heeft hoge verwachtingen van services

Ingram Micro is groot geworden met het leveren van hard- en software, maar breidt het aantal diensten steeds verder uit. Een voorbeeld daarvan is de cloud-business: cloud-software versus traditioneel groeit enorm binnen de organisatie. Voor de toekomst is er focus op de Flexible Services, en er is een directeur aangesteld om een extra impuls te geven aan deze divisie.

 

 

Afgelopen periode leverden we al services in diverse segmenten”, vertelt VP Eric Segers, “maar dat was case by case. Wanneer wij een verzoek kregen van een reseller voor een specifieke service – denk hierbij aan bijvoorbeeld configuratie van laptops en servers – hebben wij deze ingevuld. Er is veel behoefte aan support in projecten bij onze resellers. Op basis van deze behoefte in de markt hebben wij besloten om een aparte services-afdeling in te richten, genaamd Flexible Services.”

Verschuiving

Remco Nieuwenhuyse en Eric Segers

Remco Nieuwenhuyse is als directielid verantwoordelijk voor dit bedrijfs- onderdeel. De ambitie is groot. “Afgelopen jaren hebben we een verschuiving gezien”, zegt Segers. “De omzetten van hardware staan continu onder druk, ook al roep ik al jaren dat het niet lager kan. Onze clouddiensten groeien harder dan we hadden verwacht. Ze zijn nu al goed voor een groot deel van de omzet. Onze Flexible Services moeten uiteindelijk een wezenlijk deel van de omzet gaan uitmaken.”

Ingram Micro Flexible Services bestaat uit verschillende onderdelen:
• Warehousing Services
• Configuration Services
• Transportation Services • Installation Services
• Managed Services
• Financial Services
• IT Asset Disposition (ITAD) Services

De Flexible Services zijn gezamenlijk een circulaire oplossing. “We beginnen bij het leveren, configureren van nieuwe producten en eindigt bij het verwerken van de oude apparatuur. De reseller kan hieruit een keuze maken die aansluit bij de behoeftes van het project voor de eindklant.”

Gebruiksklaar

Nieuwenhuyse loopt bovenstaande onderdelen langs: “De laatste jaren is het distributiekanaal veranderd. Er wordt niet altijd meer ingekocht bij een distributeur. Soms wordt er direct ingekocht bij een fabrikant. Er is dan wel behoefte aan een logistieke oplossing, want de meeste bedrijven hebben geen plek om zomaar tientallen pallets met laptops op te slaan. Wij leveren de benodigde ruimte en desgewenst ook het transport.”

Onze clouddiensten groeien harder dan we hadden verwacht. Ze zijn nu al goed voor een groot deel van de omzet

“Voordat een bestelling het warehouse verlaat, kunnen we resellers helpen met configuratiediensten”, vervolgt Nieuwenhuyse. “Het bespaart veel tijd als wij dat doen, zodat producten rechtstreeks aan de eindklant worden geleverd uit naam van de reseller. Vooral in de huidige arbeidsmarkt is daar behoefte aan; resellers willen liever niet dat hun duurbetaalde medewerkers dit soort relatief eenvoudige klussen doen. We kunnen complexe installaties verzorgen, zodat de apparatuur volledig geïnstalleerd op de werkplek in gebruik kan worden genomen.”

Overname Comms-Care

Segers vult aan: “De dienstverlening bestaat zelfs uit producten uitgepakt en geïnstalleerd leveren bij de eindklant. Daarvoor hebben we speciale computerbakken ontwikkeld met antistatische bekleding aan de binnenkant. De transporteur zet de computer uitgepakt op het bureau. Dat vergt uiteraard een gespecialiseerde transportdienst, aangezien reguliere transporteurs deze diensten niet leveren. Uiteraard verzorgen we ook het milieuvriendelijk afvoeren van het verpakkingsmateriaal.”

Veel bedrijven tonen belangstelling voor services op afstand, ofwel ‘Managed Services’. Op deze trend is direct ingespeeld door Ingram Micro. “Dat was de reden dat we het Britse Comms-Care hebben overgenomen. Dit is een distributeur van Managed Services”, aldus Nieuwenhuyse. “Het bedrijf heeft eenzelfde soort partnermodel als wij hebben voor hardware en software. Alleen leveren zij diensten als pre-sales en technical consultancy, installatie en Managed Services voor diverse vendoren. Dankzij deze overname kunnen onze partners in de toekomst een aantal van deze oplossingen leveren. Het geeft ze de mogelijkheid diensten te leveren aan eindklanten, de partner kan in dit geval gebruikmaken van het kenniscentrum. Comms-Care levert de diensten uit naam van de reseller. Binnen Comms-Care an Ingram Micro Company werken meer dan 200 specialisten die de benodigde certificeringen hebben. Op dit moment zijn we bezig met de uitrol van Managed Services in de Benelux.”

Harddisk shredder

Een volgend onderdeel van Flexible Services wordt gevormd door IT Asset Disposition (ITAD). “Als we nieuwe producten hebben geïnstalleerd bij de klant”, legt Nieuwenhuyse uit, “kan er vaak oude IT-apparatuur retour. Wij zorgen daarvoor, waarbij we uiteraard rekening houden met het feit dat er gevoelige informatie op de apparaten aanwezig is. In ons warehouse in Tilburg hebben we een speciale afgeschermde TAD-afdeling. Daar beoordelen we of apparatuur geschikt is voor de refurbished markt. Als dat zo is, wordt de data gecertificeerd verwijderd met behulp van Blancco software. Apparatuur die niet in aanmerking komt voor de doorverkoop wordt gedemonteerd en klaargemaakt voor recycling. De harde schijven worden vervolgens door een speciale shredder gehaald. We kunnen ook een degausser (magnetische straling) gebruiken.”

Segers vult aan: “Sommige bedrijven willen zelfs dat we ter plekke met een shredder of degausser de data verwijderen, zodat de data het bedrijf niet verlaat. Ook dat behoort tot de mogelijkheden.”

Financial Services

Tot slot levert Ingram Micro Financial Services. Steeds meer eindklanten willen technologie afnemen op basis van een maandelijkse service. “Bedrijven willen niet meer eenmalig een grote investering doen, maar kiezen voor een vast maandbedrag met de nodige flexibiliteit”, zegt Nieuwenhuyse.

”Hardware as a Service was vorig jaar nog iets waar bedrijven aan moesten wennen, maar inmiddels zien we dat de interesse toeneemt. Daarbij spelen cloud resellers een belangrijk rol, voor deze resellers is het een verlengstuk op de clouddiensten die ze leveren.”

Ingram Micro Academy
De gehele IT-markt kampt met een tekort aan personeel. Dat geldt ook voor Ingram Micro, zegt Segers. “We spelen met het idee om een Ingram Micro Academy op te zetten. We doen dat op Europees niveau, want alleen Nederland is hiervoor te klein. Zo kunnen we zelf voldoende gekwalificeerd personeel opleiden om aan de vraag te voldoen.”

 

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 5-2018]

Lees het artikel hier in PDF