Ben jij klaar om mee te liften met de eerste gamechanger MS Azure in CSP?Als twee gigantische bedrijven handen ineenslaan, wat is dan het effect dat je krijgt? Een zeer sterke samenwerking als resultaat, en dat zien we terug in Microsoft Azure dat via de Ingram Micro Cloud Marketplace beschikbaar is. Als voormalig Microsoft Consultant voor on-premise omgevingen ben ik nu het middelpunt en de kennisbron in de technologische evolutie van deze software en hardware giganten.


Mijn eerste contact met Microsoft Azure kan ik nog goed herinneren. Het begon met de installatie van een System Center Virtual Machine Manager ofwel SCVMM. Gedurende de installatie zag ik een mogelijkheid om een Microsoft Azure omgeving te integreren met SCVMM. Mijn eerste reactie was meteen: wat is dit goed! Maar al gauw kwam de eerste vraag op: wat is en kan Microsoft Azure eigenlijk? Ik vroeg het aan wat mensen om me heen en helaas kreeg ik hier geen duidelijk antwoord op. Ik wist wat ik moest doen op dat moment: ik ga dit gewoon zelf onderzoeken!

Mijn enthousiasme over Microsoft Azure heeft mij gemotiveerd de overstap te maken naar Ingram Micro met als doel Microsoft Azure verder te ontwikkelen en de kennis in te zetten om zowel onze resellers en hun eindklanten als mijn collega’s te helpen. In de tijd dat ik met Azure begon, was dit nog Windows Azure maar al gauw werd de naam omgezet naar Microsoft Azure. Een volgende verandering was de lancering van het nieuwe Microsoft Azure Portal (beter bekend als de IBIZA portal).

Met de lancering van het nieuwe Azure Portal kregen we te maken met nieuwe functionaliteiten maar ook met het werken via een andere methodiek. Alsof dat niet ingewikkeld genoeg was, kwam ook nog een nieuwe licentie structuur om de hoek kijken. Het Microsoft Cloud Service Provider programma, beter bekend als het Pay-as-you-Go model, biedt de tenant eigenaar om een verbruiksvergoeding per maand te betalen voor de diensten die zij hebben aangezet voor die ene maand. De flexibiliteit zit dus in het uitzetten van diensten maar ook in het bi-directioneel kunnen schalen van de afgenomen volumes en producten. Met behulp van geautomatiseerde taken kan een groot gedeelte van de retorische zaken worden afgevangen in een gecontroleerd proces.

Dit klinkt allemaal heel goed maar toch blijft de vraag, hoe moet ik beginnen en wat is mijn verdienmodel hierin? Voor de gedreven technici klinkt dit als de ideale speelruimte. Klik hier, configuratie daar en “Deploy”…. Een kind kan de was doen zou je kunnen zeggen. Hoewel dit zo eenvoudig is en klinkt, missen we een groot stap in dit geheel. De eigenaren die aan hun winstgevendheid denken. Wat zijn mijn marges? Hoe moet ik de afrekening met eindklanten regelen? Welke richtprijs kan ik vragen aan mijn eindklanten? Waar zit mijn meerwaarde? Wat heb ik nodig en kan ik deze verandering voor de komende jaren bijhouden of moet ik mijn bedrijfsstructuur veranderen?

Gaat er veel veranderen? Ja, in de komende jaren gaat het IT landschap veranderen. Ben jij klaar om mee te liften met de eerste gamechanger, Microsoft Azure, in CSP?
Franklyn, Ingram Micro


Franklyn Cecilia, Field Technical Cloud Consultant bij Ingram Micro
Voor meer informatie: www.ingrammicrocloud.nl