Wereldwijde markt voor cloudinfrastructuur groeit

De mondiale markt voor cloudinfrastructuur neemt nog steeds toe, zo constateren de marktexperts van Canalys in hun kwartaalrapport over het eerste kwartaal van 2017. Wel neemt de onderlinge concurrentie sterk toe.

In hun kwartaaloverzicht over Q1 2017 constateren de marktonderzoekers dat de omzet van de mondiale cloudinfrastructuurmarkt met 42 procent is gestegen tot een omvang van 11,4 miljard dollar. Zij constateren dat Amazon AES op dit moment de absolute marktleider is als het gaat om het leveren van cloudinfrastructuur met een marktaandeel van 31 procent. Daarna volgen de concurrenten Microsoft, Google en IBM. Microsoft zag de omzet van zijn Azure-diensten met 93 procent toenemen in Q1 2017, Google noteerde een groei van 74 procent. Hoewel AWS marktleider is, boekte Amazon in het afgelopen kwartaal niet zo´n sterke groei als haar concurrenten, 43 procent. Ook IBM beleefde een groei van 38 procent.

Concurrentie cloudinfrastructuur

cloudinfrstructuurIn het kwartaaloverzicht stellen de onderzoekers dat de markt voor cloudinfrastructuur op dit moment hevig gebukt gaat onder een sterke onderlinge concurrentie in het enterprise-segment. Aanbieders investeren steeds meer in het binnenhalen van deze eindgebruikers. Vooral omdat deze groep eindgebruikers nu flink bezig is het overbrengen van workloads en IT-infrastructuur naar cloudomgevingen. Dit betekent, volgens Canalys, dat het voor cloudaanbieders dan nu het moment om deze klanten binnen te halen.

Midmarket

Naast enterprise gaan de cloudspecialisten ook steeds meer kijken naar nieuwe mogelijkheden in de midmarket, zo signaleren de onderzoekers verder. Hierbij wordt steeds vaker samen gewerkt met partners in het kanaal. AWS heeft hiervoor een sterk groeiend kanaalprogramma gelanceerd en ook Microsoft profiteert van zijn al bestaande sterke positie in het kanaal. Google heeft zijn kanaalprogramma vernieuwd om de twee concurrenten in te halen.

Meer info: Canalys