Minder vraag naar servers en storage drukt kwartaalomzet HPE

Hewlett Packard Enterprise (HPE) zag in het eerste kwartaal van fiscaal 2017 zijn omzet in vergelijking met Q1/FY2016 met 10 procent dalen tot 11,4 miljard dollar.

De non-GAAP nettowinst kwam uit op 505 miljoen dollar, omgereken 29 dollarcent per verwaterd aandeel. Ondanks de teruggang in omzet verklaarde president en ceo Meg Whitman dat HPE nog steeds de juiste koers vaart. “De stappen die we zetten om ons portfolio te versterken, onze organisatie te stroomlijnen en het juiste managementteam bij elkaar te krijgen zorgen ervoor dat we juist gepositioneerd zijn om op de langere termijn te blijven winnen.”

hpe
Meg Whitman

Sinds de bekendmaking van de verwachtingen voor boekjaar 2017 in oktober 2016 heeft het bedrijf met een drietal tegenslagen te maken gekregen: toenemende druk door internationale wisselkoersen, prijsdrukt en enkele interne executieproblemen. In het licht van deze uitdagingen heeft het bedrijf de winstverwachting met 12 dollarcent per aandeel naar beneden bijgesteld om met de vrijkomende ruimte lange-termijn investeringen te kunnen doen.

Voor het tweede fiscale kwartaal mikt HPE nu op een winst per aandeel (non-GAAP) tussen 41 en 45 dollarcent. Voor het volledige boekjaar wordt nu uitgegaan van een (non-GAAP) winst per aandeel van 1,88 tot 1,98 dollar.

De omzetverdeling in het eerste kwartaal was als volgt: de Enterprise Group zette 6,3 miljard dollar om, een daling van 12 procent in vergelijking met vorig boekjaar. De omzet in servers kromp met 12 procent, die in servers net 13 procent; de netwerkdivisie moest zelfs een daling met 33 procent incasseren. Technology Services leverde 2 procent in.

De omzet uit Enterprise Services kwam uit op 4 miljard dollar, 11 procent minder dan een jaar geleden. De opbrengst uit Infrastructure Technology Outsourcing daalde met 8 procent; de Application en Business Services kromp 17 procent in omzet.

De Software divisie bracht 721 miljoen dollarin het laatje, 8 procent minder dan een jaar geleden. De omzet uit licenties daalde met 9 procent, evenals de revenuen uit ondersteuning; de omzet in Professional Services kromp met 7 procent. Lichtpuntje vormde de omzet uit Software-as-a-service (SaaS), die met 4 procent steeg.

De omzet in Financial Services tenslotte kwam uit op 823 miljoen dollar, een plus van 6 procent op jaarbasis.