De Europese Commissie heeft een toolkit gelanceerd voor het voorkomen van cyberdiefstal. De toolkit is speciaal ontwikkeld voor mkb-bedrijven, met extra aandacht voor risicovolle sectoren zoals energie, biotechnologie, transport, defensie en halfgeleiders.
De Europese Commissie geeft aan dat volgends onderzoek dat mkb-bedrijven vaak worden geconfronteerd met veelvoorkomende obstakels bij het beschermen van bedrijfsgeheimen:
- IP-beheer: 30% beschouwt software voor intellectueel eigendomsbeheer als ‘zeer belangrijk’ in de strijd tegen cyberdiefstal.
- Beleid en procedures: Slechts 40% van de mkb-bedrijven heeft formele plannen om beleid en procedures voor de bescherming van bedrijfsgeheimen te beheren.
- Documentatie: Slechts 26% registreert bedrijfsgeheimen in een interne database voor monitoring en bescherming.
- Beperkte toegang: 55% van de mkb-bedrijven heeft maatregelen genomen om de toegang tot gevoelige informatie via persoonlijke apparaten te beperken.
- Risicoperceptie: 40% van de mkb-bedrijven ziet het risico op diefstal van bedrijfsgeheimen als laag, wat wijst op een gebrek aan bewustzijn over actuele cyberaanvallen.
- Vereisten: Veel mkb-bedrijven geven aan dat duidelijke nationale richtlijnen over essentiële cybersecuritymaatregelen ontbreken.
Inhoud van de toolkit voor het voorkomen van cyberdiefstal
- Uitgebreide bedrijfsrichtlijn: Een stapsgewijze handleiding met beste praktijken voor het beveiligen van bedrijfsgeheimen en het vergroten van bewustzijn over cyberdiefstal.
- Praktische hulpmiddelen: Drie interactieve tools die inzicht bieden in de motieven van cybercriminelen, de impact van cyberdiefstal en verschillende aanvalsmethoden.
- Rollenspelscenario’s: Ervaar cybersecurity vanuit het perspectief van zowel een medewerker als een hacker in realistische, sectorspecifieke scenario’s.
- Trainingen: Verhoog uw cybersecuritykennis met gerichte trainingen die u en uw team de vaardigheden bieden om cyberdreigingen te herkennen en te voorkomen.
Klik hier voor meer informatie en de volledige toolkit.