ChannelConnect profileerde zich als mediapartner van de securitybeurs Cybersec Netherlands 2024 en organiseerde op woensdagmiddag 6 november een paneldiscussie tijdens de tweede editie van het event in Jaarbeurs Utrecht.
Aanwezig waren Henrique van Huisstede (Cybercrime Politie Midden-Nederland), Merel Hurenkamp (Platform Veilig Ondernemen), Henk Liebeek (Claranet) en Eric van Uden (AVM). Het thema dat moderator Mels Dees van ChannelConnect aansneed was even actueel als belangrijk: hoe kunnen mkb-bedrijven zich optimaal beveiligen tegen cyberaanvallen?
Merel Hurenkamp, Adviseur en Themaspecialist Cybercrime bij Platform Veilig Ondernemen, reageerde als eerste en benadrukte nog eens dat cybercrime alleen niet uitsluitend meer een bedreiging is voor grote ondernemingen. “Ook kleinere bedrijven zoals de lokale bakker krijgen er steeds vaker mee te maken.” Daarom biedt het Platform Veilig Ondernemen samen met partners, waaronder de politie, concrete maatregelen om deze bedrijven te helpen hun digitale beveiliging te verbeteren.
Lage aangiftebereidheid
En die samenwerking is nodig, legde Henrique van Huisstede, Account Manager Publiek Private Samenwerking Cybercrime van Politie Nederland uit. “De aangiftebereidheid is in dit geval heel laag,” gaf hij aan. “Slechts 17% van de slachtoffers van cybercriminaliteit meldt een incident.” Door digitale aangifte nu ook via Microsoft Teams te faciliteren, hoopt de politie meer bedrijven te overtuigen aangifte te doen. “Deze data zijn cruciaal voor het Cybercrime Team om effectief te kunnen onderzoeken en op te treden tegen cybercriminaliteit.”
NIS2 raakt ook kleinere bedrijven
Henk Liebeek, Product Manager bij IT-dienstverlener Claranet Benelux, prees in dat kader de verbeterde toegankelijkheid als het gaat om professionele hulp bij cyberincidenten, wat vroeger beperkt was, maar nu onder meer door NIS2 wordt voorgeschreven. “Toch wil ik het belang van bewustwording zoals ook Merel Hurenkamp al adresseerde, nog eens benadrukken. Juist nu de invoering van NIS2 voor de deur staat.
Eric van Uden, AVM, was het hier geheel mee eens. “NIS2 wordt in Nederland pas volgend jaar van kracht, maar heeft nu al impact voor bedrijven in de landen die de regelgeving al op orde hebben.” Dat laatste geldt dus ook voor Nederlandse partijen die onderdeel zijn van een Duits of Belgisch bedrijf of daaraan leveren of producten van hen afnemen. Van Uden: “Ze moeten voldoen aan beveiligingsnormen om deel te kunnen blijven uitmaken van grotere netwerken.”
Basismaatregelen
Moderator Mels Dees bracht de nodige basismaatregelen zoals firewalls, antivirussoftware, en regelmatige updates onder de aandacht, die essentieel zijn voor mkb’ers. “Deze acties, vaak uit te voeren door channelpartners” kunnen al veel dreigingen verminderen, meenden alle deelnemers. Liebeek (Claranet) wees in dat kader nog eens op het belang van trainingen voor medewerkers om phishing- en andere cyberrisico’s te herkennen.”
Noodzakelijk onderdeel van bedrijfsvoering
De algemene conclusie aan tafel dat mkb-bedrijven cybersecurity moeten zien als een noodzakelijk onderdeel van hun bedrijfsvoering. Met basale beveiligingsmaatregelen en bewustwording kunnen ze zich beter beschermen tegen cyberdreigingen.
Een uitgebreid van verslag van de discussie is te vinden in het decembernummer van ChannelConnect, dat op donderdag 19 december verschijnt.